Dobrodošli na Aluplast doo

Postojimo od 1989. godine kao zanatska radnja, a od 1996. godine preduzeće “Aluplast” d.o.o. je registrovano kao dvočlano društvo sa ograničenom odgovornošću. Delatnost preduzeća su proizvodnja i ugradnja proizvoda: PVC i Alu roletne, venecijaneri, trakaste zavese, rolo komarnici, ravne tenderolo vrata i drugo.


Detaljnije o nama

Kako da odaberete vrata za garažu?

26.10.2015

Kako da odaberete vrata za garažu?

Iako možda deluje kao jednostavna odluka, kupovina garažnih vrata zavisi od mnogo faktora. Prvo, bitno je koliko ćete često upotrebljavati garažu. Potom je važno i da se uklopi u eksterijer, kao i u prostor koji imate. Ne treba zapostaviti ni vašu želju – od rolo vrata do onih sa motorima.  Potrebno je da utiske svedete na jedan zaključak i tako odaberete ono što vam najviše odgovara.

 

Vrste vrata

Logično je da ćete prvo početi sa istraživanjem koja se to sve vrata nude na tržištu. U skladu sa svojim mogućnostima i potrebama, možete odabrati neka od sledećih. Klasična vrata imaju dva krila i šarke. Ona su jeftinija i stariji su model. Namenjena su velikim površinama i tamo gde vam nije bitna dobra termička izolacija. Vrata sa daljinskim upravljanjem su jedna od najpopularnijih, jer ne morate da izlazite iz vozila. Osim daljinskog uređaja, postoje i one sa fotoćelijama, zahvaljujući kojima se vrata podižu i spuštaju nakon ulaska i izlaska vozilom. Kip vrata otvaraju se vertikalno i smeštaju se ispod tavanice. Mogu da imaju ručni mehanizam ili motor.  Segmenta vrata imaju isti sistem otvaranja, ali klize po tavanici. Prilagodljiva su  svakom prostoru i zauzimaju malo mesta. Ona čak mogu da imaju još jedna vrata, za prolaz ljudi, kao i prozore. Bočna vrata imaju isti pricip, a pogodne su za garaže koje nisu visoke, nego imaju slobodne bočne zidove, po kojima mogu da se kreću. Rolo vrata su kao roletne na prozorima. Nakon što ih podignete, smeštaju se u kutiju iznad otvora. Obavezno predvidite prostor za kutiju, ako odaberete ovaj tip. Mogu da imaju i elektro motor, a vrlo su čvrste i izdržljive. Otporne su na sve temperaturne promene. 

 

Materijal

Kupci garažnih vrata najčešće se odlučuju za plastiku. Ona je dugotrajna, a lako se održava. Ipak, duži vek svakako imaju čelična vrata, ali su zbog materijala i skuplja. Drvena vrata su odličan izbor, ukoliko se uklapaju u enterijer, ali je briga o njima veća, posebno što se mogu izdeformisati usred oscilacije temperature. Ukoliko želite atraktivnost, fiberglas je odličan izbor, jer su tada garažna vrata providna. Rolo vrata često se prave od poliuretana, koji je sličan pur peni, što ih čini odličnim izolatorom. Od materijala ponekad zavisi i boja, mada većinom dolaze u različitim dizajn rešenjima. Bela je standardna, a moguća su i uklapanja sa bojom fasade, imitacija drveta ili utiskivanje logooa.