Dobrodošli na Aluplast doo

Postojimo od 1989. godine kao zanatska radnja, a od 1996. godine preduzeće “Aluplast” d.o.o. je registrovano kao dvočlano društvo sa ograničenom odgovornošću. Delatnost preduzeća su proizvodnja i ugradnja proizvoda: PVC i Alu roletne, venecijaneri, trakaste zavese, rolo komarnici, ravne tenderolo vrata i drugo.


Detaljnije o nama

Neka vaše dvorište bude dekorativno i tokom zime

07.12.2015

Neka vaše dvorište bude dekorativno i tokom zime

Skloni smo tome da posebnu pažnju prostoru u kome živimo posvetimo tokom proleća. Tada se šarene balkoni i terase, uređuju dvorišta, prostori oko zgrada. Tmurno i hladno vreme često utiču i na nedostatak volje. Međutim, ne mora da bude tako. Dovoljno je nekoliko dobrih saveta stručnjaka za pejzažno uređenje prostora, odabir pravih biljaka i dekorativnih dodataka, kako bi vaše dvorište potpuno zasijalo i u ovim mesecima. 
 

Zimsko cveće

Vaše ukrasne žardinjere sigurno su tokom proleća i leta prepune različitog cveća. Istina je da je tokom zimskog perioda sužen izbor, ali to ne znači da je manje lep. Uzmite u obzir jesenje ruže ili hrizanteme. Poreklom su iz Kine i Japana, a opstaju tokom cele godine. Mogu biti bele, žute, crvene, a i različitih oblika. Posebno su lepe kada se kombinuju sa zimzelenim biljkama, u grupi, mada i pojedinačno mogu da budu veoma dekorativne. Razmislite i o kalanhojama. One takođe imaju različite nijanse, od žutih, preko ljubičastih do bordo. Osim lepog cveta, ima i dekorativno lišće. Vaše ukrasne žardinjere oplemeniće i erika, niska, zimzelena bilja, koja cveta rozim i belim cvetovima, ali i jarko crvenim. Oni izgedaju kao zvončići, dok su listovi u vidu iglica. 
 

Ukrasne biljke

Pejzažno uređenje prostora podrazumeva korišćenje ukrasnih biljaka. To se odnosi na žbunje, trave i puzavice. Zajedničko im je što dobro uklopljeni mogu da izazovu odličan vizuelni efekat. Neki od njih mogu da budu bordure, neki da imaju centralnu ulogu, a drugi da budu živi zid. Žbun koji ima divnu narandžasti u tamno zelenu boju listova je Berberis Julianae. Otporan je na velike hladnoće, bodljikav, a često se koristi kao ograda. Ukoliko volite crvene nijanse dopašće vam se Berberis X Media red Jewel ili Park Jewel. Posebno dekorativno izgleda Corilus Avellana Concorta, koja ima uvijene grane i žute resice.  Cotonaster Dameri će vam se dopasti zbog crvenih, bobičastih plodova. Posebno lepo izgleda ukoliko pada preko nekog zida. Kada je reč o puzavicama, Euonymus fortunei Aureomarginata odličan je izbor, jer joj listovi tokom jeseni postaju purpurni, oivičeni narndžastom bojom. Tu je i Emerald Gaiety, čija je boja listova tamno zelena, prošarana belim. Ukrasne žardinjere, kao i ostale površine u dvorištu,  možete, osim cvećem, obogatiti i ukrasnim travama. Jedna od njih je plava trava ili Festuca Glauca, koja ima igličaste listove. Oni tokom hladnih dana dobijaju zelenu boju. Odlično se kombinuje, a posebno je dobra kao bordura. Tu je i crna trava, Ophiopogon Nigrescens, koja ima crne bobice i odlična je kao kontrast. 
 

Osim biljaka, za efektno pejzažno uređenje prostora, možete da koristite i dodatne ukrase, kao što su kamenje, ukrasni kamenčići, zemlja, piljevina, drvene ili gipsane figure, stari predmeti i slično.  Ideje potražite od stručnjaka, na internetu, u časopisima ili sami osmislite kako biste želeli da izgleda vaše dvorište. Unećete vedrinu u zimske dane, a osim toga, potpuno ćete biti spremni za praznike pred nama!