Dobrodošli na Aluplast doo

Postojimo od 1989. godine kao zanatska radnja, a od 1996. godine preduzeće “Aluplast” d.o.o. je registrovano kao dvočlano društvo sa ograničenom odgovornošću. Delatnost preduzeća su proizvodnja i ugradnja proizvoda: PVC i Alu roletne, venecijaneri, trakaste zavese, rolo komarnici, ravne tenderolo vrata i drugo.


Detaljnije o nama

Odaberite pravu zavesu za vaš prostor!

01.09.2015

Odaberite pravu zavesu za vaš prostor!

Tradicija u našim domovima nalaže da imamo zavese na prozorima. Uklapamo ih prema različitim kriterijumima, a nekima upravo to predstavlja problem. Nekoliko smernica koje smo vam pripremili pomoći će vam da bez muke pronađete odgovarajuću zavesu za svoj prostor.

 

ODABIR PREMA SOBI

Ukoliko vam je bitno da zavesa bude idealno uklopljena u prostor, potrebno je da ga dobro poznajete. Naime, često želimo nekome da poklonimo zavesu, ali to nije dobar predlog ukoliko niste boravili u određenom prostoru. Može se desiti da pogrešite, a to nikome nije u interesu. Zbog toga, za dnevne boravke u kojima ste bili birajte zavesu u odnosu na boju i stil koji preovladava. Ukoliko postoje naglašeni dezeni, neka zavesa bude jednostavna i obrnuto. Poželjno je da bude prozirna, osim ukoliko je neophodna zaštita – tada birajte deblje materijale. Za kuhinju se preporučuju zavese koje su lake za održavanje, koje slabije upijaju mirise i koje se mogu prati na visokim temperaturama. U spavaćoj sobi potrebne su vam zavese od neprovidnog materijala, a ukoliko imate zaštitiu, onda mogu i providne. Poželjno je da dezen i boja odgovaraju posteljini, a preporučuju se pastelne boje. 

 

ODABIR PREMA GARNIŠNI 

Ukoliko želite više ili manje naboran izgled zavese, obratite pažnju na dužinu garnišne. Ukoliko vam je cilj da budu bogato nabrane, zavesa bi trebalo da bude tri puta duža. Za srednji nabor, trebalo bi da u odnosu na garnišnu bude dva i po puta duža. Logično sledi, za male nabore neka zavesa bude dva puta duža. 

 

ODABIR PREMA DUŽINI ZAVESE

U zavisnosti od toga kakav efekat želite da postignete, birajte i zavesu. Naime, duže zavese vizuelno izdužuju prozor, i ističu visinu sobe. Za klasičan i elegantan izgled, trebalo bi da odaberete zavese do poda. One zavese čija je dužina do daske prozora ili nešto ispod nje namenjene su za moderniji i manje formalan izgled prostorije. Da prozor učinite širim, potrebno je da zavese vežete. 

 

TRAKASTE ZAVESE

Nekada su bile namenjene isključivo poslovnim prostorima, a danas su svoju primenu našle i u domovima! Trakaste zavese idealno su  rešenje ako vam je dosta pranja, peglanja i kačenja zavesa. Lako se održavaju, jer su napravljene od plastificirane tkanine. Ne skupljaju prašinu i mirise, a osim lepog izgleda, doprinose i zaštiti od sunca. Postoje različiti načini rukovanja i montaže, tako da ih lako možete prilagoditi svojim potrebama. Trakaste zavese se proizvode u različitim dezenima i bojama, što je veoma bitno, kada uređujete svoj enterijer.